TRÅDFRI – Okosotthon az IKEA-tól?

A megfizethető bútorok mellet az okosotthonpiacba is beszállt az IKEA, található a kínálatukban többféle okosizzó, konnektorba dugható okosdugaljak, hozzávaló okoskapcsolók, mozgásérzékelők, de éppen most fut be az okosrolójuk is. Remek alternatívája a Philips Hue cuccoknak.

Kommunikáció

Az eszköz ZigBee-n kommunikál, így csak egy izzó megvásárlása pénzkidobás lenne, hiszen kell hozzá legalább egy vezérlő, ami lehet egy távirányító, vagy egy hálózatra illeszthető HUB, amin keresztül elérhetjük az okostelefonunkkal. Ebben az esetben van lehetőségünk összekötni Alexával is, valamint Apple HomeKit-el is az eszközöket.

Eszközök

Hagyományos E27-es kivitelből a legolcsóbb 3.490Ft, ez melegfehér, a ki- és bekapcsoláson kívül a fényerejét lehet szabályozni, ezen felül kapható szabályozható színhős(4.990Ft), valamint színes is, ami már csak 600 lumen, így maximum álló lámpába javaslom(6.490Ft). E14-esből és GU-10 is hasonló a kínálat, leszámítva a színest, és kicsit olcsóbb. Ezekre az árakra persze rájönnek a távirányítók(ha kellenek), valamint a HUB, ami 9.990 Ft, de ebből elég egy. Továbbá kapható LEDpanel is 3 méretben(színhőszabályzósok), okoskonnektor( 2.990Ft táv. nélk. ), valamint világító szekrényajtók is, amit egyelőre nem tudok semmilyen nappaliba elképzelni, de legalább jól néznek ki 🙂

Használat

A gyári app letisztult, nincs túlbonyolítva. Lehet létrehozni csoportokat, amiben összelehet kapcsolni a távirányítókat és az izzókat, akár többet is. Ami egy csoportban van, az együtt fog kapcsolódni.

A reagálása nagyon gyors, a fényerő felfutása pedig nagyon kellemes. Kis fényerőre kapcsolva pedig nem kell megvakulnunk ahhoz, hogy éjjel kitaláljunk a fürdőbe 🙂

Van benne időzítő funkció is, nálam például az akvárium világítást is egy ilyen okoskonnektor végzi, de akár be lehet programozni arra is, hogy estére felkapcsolja a lámpákat néhány órára, mintha itthon lennénk. Ez nyaralás alatt jól jöhet a betörők távol tartására.

Tapasztalatok

Én már két éve használom a rendszert, eddig összesen egy izzó halt meg(igaz 3 napon belül, és vissza is fizették a teljes árát).
Előnye, hogy rendkívül olcsó, egyszerűen használható.
Hátránya, hogy ha áramszünet van, a végén felkapcsolnak az izzók valamilyen fényerőre. Ez zavaró lehet ha éjjel történik. Célszerű beállítani egy kieső időben egy időzítést, hogy például hajnali 3-kor legkésőbb kapcsoljon le minden lámpa, ezzel elkerülhető, hogy egész nyaralás alatt feleslegesen égjen.
Yeelight-al összehasonlítva jobban mondanám, nekem sokszor elveszett a kapcsolat a vele, a Tradfri-val ez szökőévben egyszer fordul elő.

A rendszer openHAB kompatibilis, én is így használom, nagyon stabil.

Vélemény, hozzászólás?