Philips Hue – Ha minőségi kell

Ha otthonunk okosítására adtuk a fejünket, a legegyszerűbb dolgunk vitathatatlanul a világítással lesz. Számos megoldás létezik ma már erre a célra, az IKEA-s okosizzóktól, a felsőkategóriás Philips Hue termékcsaládig. Ezúttal utóbbival fogunk megismerkedni.

A Hue nagy előnye az, hogy mindenféle hozzáértés nélkül kapunk egy szinte minden, piacon elérhető okostelefonnal kompatibilis, nagyon felhasználóbarát módon beállítható és kezelhető rendszert. 

A rendszer lelke a Hue Bridge, ami az összes Hue eszközünket vezérli. Csatlakozhatunk vele az otthoni hálózatunkra, és ezt követően az okostelefonunkról tudunk beállítani, vezérelni, automatizálni mindent, amit csak szeretnénk a portfóliójukból, ami igen főként különféle okosizzókból (sima, fényerősségszabályzós izzóktól a színesekig terjedően), mozgásérzékelő szenzorból, és egyéb termékekből áll.

Philips Hue Bridge

A Bridge-hez különböző alap csomagok révén juthatunk hozzá aszerint, hogy milyen izzókészlettel szeretnénk elkezdeni a Hue-val tarkított életünket:

Kipróbálásra, ízelítőre a Hue rendszerekből mindenképpen a legolcsóbb, Philips Hue White Starter kitet lehet ajánlani. Itt 2 fényerősségében szabályozható izzó társul a “központi egység” mellé.

Philips Hue White starter kit

Akik tovább merészkednének, azok a hagyományos izzókkal szerelt csomag helyett választhatják a színhőmersékletében változtatható kezdőcsomagot is. Hangulatvilágításhoz, házibulikhoz, meghitt estékhez pedig igazán kitűnő választás lehet a színes izzókkal tarkított csomag.

Minden csomagban közös, hogy megkapjuk a Hue Bridge-et, de milyen eszközökkel tehetjük okosabbá az otthonunkat azon túl, hogy okoseszközünkről vezérelhetjük őket?

Philips hue mozgásérzékelő

Az egyik lehetőségünk a mozgásérzékelő beszerzése. Amennyiben mozgás vagy fényerősség alapján szeretnénk a rendszerünket automatizálni, ez a kis szenzor lesz ebben segítségünkre.

Telepítse pofon egyszerű, hiszen mágneses rögzítője révén bármilyen mágnesezhető felületre feltehető, de természetesen a csavaros, “fúrós” megoldás is adott, amennyiben előbbi nem opció.

Az app-on keresztül állítható, hogy mit történjen abban az esetben, ha mozgást érzékel a szenzor: kapcsolhatunk fel/le bizonyos izzókat akár egyesével is, megadhatjuk mennyi ideig maradjon égve egy adott izzó, és azt is beállíthatjuk, hogy milyen fényérzékenységgel figyeljen. Utóbbi akkor lehet jó, ha kedvünk lenne finomhangolni világításunk bekapcsolási küszöbét. Nyáron sokáig világos van, ha nem szeretnénk belefutni abba, hogy túl korán kapcsol a világítás, ez még igencsak jó opció lehet. Noha az app természetesen tudja figyelni az aktuális naplemente, napfelkelte időpontokat, a tapasztalatunk az, hogy igencsak lakásfüggő, hogy épp mennyi fény jut be ezekben az időpontokban a lakásokba. Ilyenkor is jól jöhet a fényerősség mérése, és a precízebb beállítási lehetőségek.

Hue fali kapcsoló

A másik vezérlési lehetőségünk egy fali kapcsolóhoz hasonló, némelyik alapcsomagban is elérhető “okoskapcsoló”. Ezt a mellé csomagolt, egyszerű kétoldalú ragasztóval rögzíthetjük a falra, de akár hordozható eszközként is használható. Négy gomb található rajta: fel- és lekapcsoló, valamint két fényerősségre vonatkozó (azt növelő és csökkentő) gomb. Hátránya, hogy elem működteti, amit ugyan ritkán (nagyjából évente), de cserélni kell.

Hue tap okoskapcsoló

Egy, a fali kapcsolóhoz hasonló, ugyanakkor tenyérben elférő eszköz a Philips Hue Tap okoskapcsoló. Ez egy okos, hordozható, három gombbal rendelkező, elemet nem igénylő megoldás. A töltését a gombok nyomkodása biztosítja, így sosem kell majd bajlódnunk az elemcserével. Funkcióit tekintve nagyjából a “fali” kapcsolóhoz hasonlítható.

A következő részben kissé mélyebbre evezünk, bemutatjuk a Hue App-ot, és az ottani tudnivalókat, automatizálási és csoportosítási lehetőségeket, kiegészítőket.

2 hozzászólás “Philips Hue – Ha minőségi kell” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?