Megjelent a Raspberry Pi 4, már itthon is kapható

Raspberry Pi 4 Model B

Megtörtént amire oly rég vártunk, a mai napon megjelent a Raspberry Pi legújabb, 4. generációs változata. Pontosabban 3 verzióban, választható 1,2 vagy 4GB RAM-mal.

A masina megkapta a 4 magos ARM Cortex-A72-es processzort, aminek az órajele már 1.5Ghz. Grafikus vezérlőnek VideoCore VI GPU-t kapunk(500MHz)

Ami kapásból szembetűnő, hogy kapunk 2 db USB3 portot, valódi gigabites LAN csatlakozót(a tavalyi előd csak 300Mbps sebességre volt képes), két microHDMI kimenetet (1 × 4kp60 vagy 2 × 4kp30), valamint az áramellátás már nem microUSB-n történik, hanem USB-C csatlakozót kapott az eszköz. Továbbá kétsávos wifi, Bluetooth 5.0 & BLE. Ebből következik, hogy a korábbi házba ez már nem passzol bele.

Raspberry Pi 4 Model B

Az eszköz már kapható a magyar piacon is, nekem egy 2GB-os példányt sikerült szereznem bruttó 16.700Ft-ért, az eladótól megtudtam, hogy a 4GB-osok megcsúsztak a szállításnál, de elmondása szerint a héten azok is érkezni fognak.
A 4GB-os példány egyébként kicsivel van 20.000 Ft felett, az 1GB-os pedig 13.000 Ft körül kapható, nagyjából mint az elődök. Hivatalos táp látszólag még nincs készleten sehol, nagyjából 3.000 Ft körül lesz(olcsóbb mint az előd). A hivatalos ház sem kapható még itthon, 2.000 Ft körül lesz várható. Egyelőre 3D modellt sem találtam hozzá, amit kilehetne nyomtatni.

Az eszközhöz egyébként érdemes beszerezni felragasztható hűtőbordát is, az utóbbi verziók a nagyobb teljesítmény miatt hajlamosak melegedni.

A mai napon egyébként került fel a Raspberry Pi hivatalos oldalrára frissítés a NOOBS-ból is, ami tartalmazza a Raspbian-t és a LibreELEC-et is. Ez egy előrekonfigurált Linux alapú operációs rendszer, ami az esetek 90%-ában megfelelő választás lehet.