openHAB – Egy rendszer mindenek felett

Kismillió okoseszköz kapható a piacon, de legtöbbhöz külön app jár, és ezen eszközök együttes kezelése egyelőre eléggé nehézkes. Persze számos eszköz támogatja az Apple HomeKit-et, a Google Home-t, vagy éppen Alexát, de ezen eszközök tudása eléggé korlátozott. Léteznek viszont rendszerek, amik rengeteg különféle eszközzel képesek kommunikálni, akár automatizálni is. Ilyen például a Control4, vagy a szabadon elérhető rendszerek között a HomeAssistant, a Domoticz, vagy a címben említett openHAB. Mi utóbbival fogunk foglalkozni.

Akár idősebb tableten is remekül megy a kezelőfelület

Előnye, hogy rengeteg eszközzel kompatibilis, nálam beszélget például okosizzókkal, hőmérőkkel, ajtó/ablak nyitásérzékelőkkel, mozgásérzékelőkkel, okostévével, és ezt így sorolhatnám napestig. Integrálható HomeKit-be is, és képes Alexával is kommunikálni. Hátránya viszont az, hogyha valamiért megáll a rendszer(az ördög sosem alszik), akkor egy kevésbé átgondolt rendszernél problémát okozhat akár egy lámpa felkapcsolása is. Erre persze vannak megoldások, de azért nincs tele vele az internet, nekem is a tapasztalat hozta. Erről majd a későbbiekben még fogok írni.

Webes felület (Egyénire szabott stílus)

A rendszer kínál webes felületet valamint Android és iOS appot is, amin keresztül felügyelhetjük lakásunkat, felkapcsolhatjuk a lámpákat, megnézhetjük a hőmérsékletet, bekapcsolhatjuk a bojlerünket, vagy épp becsukhatjuk a nyitva felejtett garázst.

ios app

De a legizgalmasabb része az automatizálás. Íme pár példa:

  • Munkahelyünket elhagyva otthon automatikusan bekapcsol a klíma, hogy otthon kellemes légkör fogadjon.
  • Hazaérve ajtónyitásra felkapcsoló előszobavilágítás, vagy épp otthonról elindulva lekapcsolódó
  • Éjszaka mozgásra felkapcsolódó előszobavilágítás, hogy könnyedén kitaláljunk a mosdóig, persze minimális fényerővel, hogy ne vakuljunk meg
  • Otthontól távol, mozgás, ajtónyitás, vagy csengetés esetén értesítés a telefonunkra
  • Magas páratartalom, vagy megnövekedett szénmonoxid szint esetén automatikusan beinduló szellőző
  • Megyét elhagyva energiatakarékos módba kapcsoló fűtés és bojler
  • Nyaraláskor automatikusan fel/lekapcsolódó lámpák, hogy ne tűnjön a lakás üresnek, ezzel csökkentve a betörés kockázatát
  • Jóreggelt mód: Alexát üdvözölve megkaphatjuk az aktuális időjárásjelentést, felhúzódó redőnyök, kávé lefőzése, stb.

Persze ezekhez a dolgokhoz szükségesek a megfelelő okoseszközök is, valamint ezeknek a logikáknak a megírása programozási tudást igényel.

Természetesen ezeket a funkciókat sok más központtal is meg lehet valósítani, de oldalunk elsősorban az openHAB-ra fókuszál.